tirsdag 11. november 2008

Et dukkehjem

Vi fikk som oppgave å velge ut en tekst av et knippe med tekster, for så å knytte den opp til det moderne gjennombruddet. Jeg har valgt meg "Et dukkehjem" som ble skrevet av Henrik Ibsen. Ibsen blir ofte sett på som det moderne dramaets far. Hver dag settes det opp et stykke av Ibsen på et teater ett eller annet sted i verden, og dramaene hans er for mange like populære som William Shakespeare sine.

Det moderne gjennombruddet var fra 1870-1900. Da fikk man en realistisk litteratur som tok opp og drøftet samfunnsproblemer. "Et dukkehjem" er intet unntak. "Et dukkehjem" handler om en kvinne som oppdager at ekteskapet hennes ikke er som hun trodde. Det var mange på den tiden som ikke var fornøyd med ekteskapet sitt, men på den tiden var det en skam å skille seg mente de fleste. Derfor ble kvinnene, og levde ulykkelige liv. Det å sette problemer under debatt var typisk for den realistiske litteraturen. Det at Ibsen har valgt å skrive et drama synes jeg er bra. På den måten er det lettere for folk å sette seg inn i det som skjer, og i tillegg kan stykket settes opp på teater så det ikke kun er de som kan lese som får med seg budskapet. Man når et helt annet publikum med drama og skuespill.

Det moderne gjennombruddet kom på samme tid som Norge ble indstrialisert, og man kan se på det moderne gjennombruddet som et resultat av industrialiseringen. Mange kunstnere måtte flytte til utlandet for at de skulle få fortsette å skrive som de ville. Ibsen var tidlig ute med å flytte, og kunstnerne bodde i flere storbyer i Europa. Blant annet Paris, Roma og Munchen.

Det som er så spesielt med "Et dukkehjem", er ikke bare at den tar opp et stort samfunnsproblem. I tillegg er hovedrollen en kvinne. Det var ikke vanlig på den tiden. Det var menn som var hovedrollene i historiene - hvertfall frem til det moderne gjennombruddet. Da skev man mye friere, det man selv ville - ikke det samfunnet ville. Verden ble rystet av slutten til "Et dukkehjem", da den ender med at Nora forlater Torvald. Tyskland nektet å sette opp stykke så lenge Nora gikk. Det endte med at Ibsen skrev en alternativ slutt hvor Nora blir, fordi hun vil være der for barna sine.

"Et dukkehjem", Akt 3:


Bildet: CC-lisensiert av Johnny Vulkan på Flickr

Ingen kommentarer: