mandag 17. november 2008

Det moderne dramaets far

Henrik Ibsen ble født 20.mars 1828 i Skien, og døde 23.mai 1906 i Kristiania. Ibsen forlot Skien kun 15 år gammel. Han er en stor norsk dikter og forfatter, og ble også i løpet av livet sitt kjent internasjonalt. I starten skrev han under pseudonymet Brynjolf Bjarme. Han blir kalt det moderne dramaets far, og har blant annet skrevet Kongs-emnerne, Brand, Samfundets støtter, Gengangere, Peer Gynt, Vildanden, Hedda Gabler og Et dukkehjem (bildet forestiller hovedpersonen Nora).

Ibsen skrev realistiske og moderne tekster, noe som virker litt i motsetning til hvilken tid han levde i. Fra 1820-1900 dominerte nemlig romantikken. Romantikken slekter tilbake til ridderdiktninga, og kan forkares som romantiske fortellinger. Ibsen skrev ikke akkurat så veldig romantiske fortellinger. Han var kritisk til samfunnet, og skrev samfunnskritiske tekster som tok opp dagligdagse problemer.

Hvorfor kan Ibsen være aktuell i dag? Det er et godt spørsmål vi blir stilt i forbindelse med oppgavene om Ibsen. Det er blant annet fordi han tok opp samfunnsproblemer som fortsatt er aktuelle i dag. Tekstene hans fanger en interesse som gjør at vi får lyst til å lese dem. Det teller ikke akkurat negativt heller at han er norsk. Nordmenn og vår nasjonale følelse. Finner vi noe som er 100% norsk, binder vi oss til det på en spesiell måte, og vil ikke gi slipp på det. Det at en forfatter som Ibsen ble så populær som han ble på sin tid, er utrolig stort for oss. Han skrev i tillegg stykker som egner seg for teater, og da er det lettere å nå fram til et stort publikum.

Bildet: CC-lisensiert av Naccarato på Flickr

Ingen kommentarer: